Vertoning documentaire Ogenschijnlijk Zorgeloos

Documentaire met interview

Vier Haarlemse vrienden. De 50 gepasseerd. Ogenschijnlijk zorgeloos. Maar heeft het leven gebracht waar ze als jongen van droomde? Waar zijn ze trots op en waar bang voor? Wat zijn hun openlijke of verborgen zorgen? Vragen die centraal staan in de documentaire Ogenschijnlijk Zorgeloos van Bram van Splunteren en Jan-Willem de Lange. Zij volgden de vier eind augustus 2019 op hun reis naar Italië waar zij onbesproken aspecten van hun levensverhalen deelden.

Jan Glas (58), Marcel Hoenderdos (55), Herman Opmeer (53) en Jaap Sluis (63) zijn zakelijk en privé al lange tijd bevriend. Ze leiden een ogenschijnlijk zorgeloos bestaan, maar kwamen er al pratend achter dat die vlag de lading niet altijd volledig dekt. Er zijn zorgen die hun levens kleuren en waar ze binnen hun vriendschap weinig of soms niets van wisten.

Nadat die zorgen tijdens indringende en waardevolle gesprekken werden gedeeld, ontstond het idee om er in een documentaire dieper op door te gaan. Herman Opmeer: ‘Eén van onze avonden was zó mooi dat we er achteraf gezien best een camera bij hadden willen hebben om de verhalen en emoties nog eens te kunnen beleven en met anderen te delen. Zo ontstond het idee om samen op reis te gaan naar ons geliefde Italië en daar de documentaire Ogenschijnlijk Zorgeloos te maken.’

De Heemsteedse videoverslaggever Jan-Willem de Lange toonde interesse in het idee en legde de link met de ervaren documentairemaker Bram van Splunteren. Hij maakte onder meer de programmaserie Café De Liefde voor de VPRO en acht documentaires over de rol van filosofie in het moderne leven voor de Belgische zender Canvas. Van Splunteren haakte enthousiast aan. Op één voorwaarde: de vier vrienden moeten tijdens de trip naar Italië behalve plezier maken zich écht in hun ziel laten kijken en niet geopenbaarde aspecten van hun levensverhaal delen. Concreet: praten over kracht en kwetsbaarheid, over problemen en perspectief.

De vier vrienden richtten Stichting Ogenschijnlijk Zorgeloos op. Die stelt zich ten doel om mensen op basis van onbesproken gebleven levensverhalen met elkaar te verbinden en zo contacten te verdiepen en te versterken. Stichting Ogenschijnlijk Zorgeloos wil persoonlijke ervaringen (laten) verwoorden en verbeelden en zichtbaar maken hoe mensen gevormd zijn door wat ze in hun leven hebben meegemaakt. Daarbij kan worden gekozen voor uiteenlopende communicatiemiddelen zoals film, fotografie, kunst, publicaties en bijeenkomsten.

De productie van de documentaire is op basis van crowd funding gerealiseerd. Voor de deelnemers aan deze geslaagde actie werd op 25 november 2019 in de Philharmonie in Haarlem een exclusieve preview gehouden. Dankzij de vertoning op 26 januari in Sociëteit Vereeniging is de 45 minuten durende productie nu ook voor anderen te zien. Onder leiding van interviewer Aart Mak blikken de vrienden terug op hun in vele opzichten bijzondere avontuur.

Programma:
15:00 uur inloop
15.30 uur inleiding
16:00 uur start film
16:45 uur na bespreking en vragen
17:15 uur borrel
18:00 einde

Entree leden: € 5,- | entree niet-leden: € 10,-
Verplicht aanmelden via de site.

Voor meer informatie, kijk op de website van de Sociëteit Vereeniging.

Details

Locatie: Sociëteit Vereeniging. Zijlweg 1, Haarlem
Datum: 26 januari 2020
Aanvang: 15.00 uur
Geplande eindtijd: 18.00 uur