U bent eigenaar van een octrooi maar u wilt dat een andere partij het exploiteert. Of u wilt juist kennis gebruiken die door het octrooi van een ander is beschermd. Dan is een licentie de aangewezen oplossing.
Een octrooilicentie is een afspraak tussen de licentiegever (de octrooihouder) en de licentienemer. Met een licentie krijgt de licentienemer toestemming van de licentiegever om de uitvinding:
U kunt een licentie verlenen voor alles wat onder uw octrooi valt, of per land of per markt- en/of toepassingsgebied. Als tegenprestatie betaalt de licentienemer meestal een vergoeding (vast en/of variabel) aan de licentiegever.
2 octrooihouders kunnen elkaar licentie verlenen. Dit wordt vaak gebruikt wanneer beide uitvindingen in één product zijn verwerkt. Zo kunnen de 2 octrooihouders dat product elk vrij op de markt brengen. Zo'n onderling uitwisselen van licenties wordt 'cross-licensing' genoemd. Een voordeel van deze uitwisseling kan zijn dat een onderneming toegang krijgt tot nieuwe kennis.
Het is belangrijk de afspraken vast te leggen in een licentieovereenkomst. Lees meer over de inhoud van een licentieovereenkomst.
Er zijn veel verschillende soorten licenties zoals niet-exclusieve licenties, open licenties en exclusieve licenties. Lees meer over soorten licenties.
Een licentie biedt een licentiegever de kans extra winst uit zijn octrooi te halen. Andere voordelen zijn:
Licenties leggen de licentiegever ook beperkingen op. Bijvoorbeeld:
U kunt uw octrooi zelf ter licentie aanbieden of zelf op zoek gaan naar licentiepartijen.
U kunt zelf op zoek gaan naar licentiepartijen, bijvoorbeeld in octrooidatabanken, via een kennismakelaar of een bemiddelingswebsite op internet.
U kunt uw octrooi ter licentie aanbieden via het Enterprise Europe Network (EEN) van RVO voor maatwerk-matchmaking in meer dan 60 landen.
Heeft u één of meerdere octrooien die u ter licentiëring wilt aanbieden? Vul per octrooi een formulier Verklaring licentiebereidheid in. Dit vindt u op mijn.rvo.nl.
In het Nederlands Octrooiregister kunt u zien welke gegevens bij ons bekend zijn. Om uw aanvraag te kunnen verwerken, moeten het octrooinummer en de ingevulde gegevens over de octrooihouder overeenkomen met de gegevens uit het Octrooiregister. Vermeld op het formulier met wie geïnteresseerden contact kunnen opnemen.
Belangrijk is dat de gegevens van de contactpersoon compleet zijn. Onderteken de verklaring met alle octrooihouders. Zonder deze handtekening(en) mogen wij uw octrooi niet opnemen in de digitale octrooidatabank voor maatwerk-matchmaking.
Stuur de ingevulde en ondertekende verklaring naar:Octrooicentrum NederlandPostbus 103662501 HJ Den Haag
Wij zorgen ervoor dat uw octrooi wordt opgenomen in de databank.
Heeft u een octrooiaanvraag ingediend voor het Nederlands grondgebied en is deze nog niet verleend? Dan kunt u wel alvast aangeven dat u uw octrooi wilt laten opnemen in de digitale octrooidatabank voor maatwerk-matchmaking.
Dit kan ook via het formulier Verklaring licentiebereidheid op mijn.rvo.nl. Volg hierbij de hierboven genoemde stappen. Omdat u nog geen octrooinummer heeft, vult u het aanvraagnummer in. Dit nummer vindt u in de bevestigingsbrief van uw octrooiaanvraag.
In een eerdere fase (bijvoorbeeld bij het indienen van uw aanvraag) kunt u hier geen gebruik van maken. U moet namelijk een octrooi- of aanvraagnummer moet doorgeven. Pas na verlening van het octrooi is uw octrooi beschikbaar in de databank.
Zijn uw contactgegevens veranderd? Of wilt u uw octrooi niet langer ter licentiëring aanbieden? Dan geeft u dit door met het formulier Verklaring licentiebereidheid. U vindt dit formulier op op mijn.rvo.nl. Voor het doorvoeren van de wijzigingen is een handtekening van de octrooihouder(s) nodig.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein