Lees over wettelijk minimumloon, minimumjeugdloon en het berekenen van het minimumuurloon.
U moet uw werknemers vanaf 21 jaar minstens het wettelijk minimumloon betalen. Voor jongere werknemers van 15 tot en met 20 jaar geldt het minimumjeugdloon. Voor werknemers van 13 en 14 jaar bestaat geen minimumjeugdloon. U spreekt dan samen af hoe hoog het loon is.
De bedragen van het minimumloon en het minimumjeugdloon worden elk half jaar (op 1 januari en 1 juli) aangepast en zijn beschikbaar op Rijksoverheid.nl. U moet vanaf deze datums het salaris aanpassen van uw werknemer. Het minimumloon bestaat uit een basisloon en verschillende toeslagen.
De hoogte van het bruto minimumloon hangt af van het aantal uur dat uw medewerker werkt. Werkt iemand parttime? Dan is het minimumloon evenredig lager. Minimumlonen kunnen per sector verschillen of in een cao zijn vastgesteld. De lonen mogen nooit lager zijn dat het wettelijk minimumloon. Op Rijksoverheid.nl kunt u het minimumloon van uw werknemer berekenen.
Het verschil tussen bruto en netto heeft te maken met de hoogte van de loonheffing. De loonheffing bestaat uit inkomstenbelasting en verzekeringspremies zoals de AOW en de WW. Uw werknemer betaalt hier zelf aan mee.
U houdt de wettelijke verplichte bedragen, zoals loonheffing en pensioenpremies, op het minimumloon in. U mag niet zomaar andere kosten inhouden op het minimumloon. Onder bepaalde voorwaarden mag u wel kosten voor huur en zorgverzekering inhouden. Uw werknemer moet hiervoor schriftelijk toestemming geven. Voor een werknemer met een arbeidsbeperking mag u meer kosten inhouden om te voorkomen dat hij in de schulden raakt. Bijvoorbeeld kosten voor gas, water en elektra. Ook hiervoor moet uw werknemer schriftelijk toestemming geven.
Het minimumloon moet u altijd via de bank betalen. Betaalt u minder dan het minimumuurloon, dan kunt u een boete of een dwangsom krijgen. Krijgt uw werknemer meer dan het minimumloon? Dan mag u het bedrag boven het minimumloon op een andere manier betalen. Dat geldt ook voor de vakantiebijslag. U kunt dat bedrag bijvoorbeeld contant betalen, of in vakantiebonnen. Op de loonstrook zet u het wettelijk minimumloon of minimumjeugdloon dat voor uw werknemer geldt.
Het minimumloon geldt voor:
Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een startup? Dan mag u de eerste 3 jaar het wettelijk minimumloon en het minimumvakantiegeld als gebruikelijk loon rekenen. Het bedrijf hoeft dan minder loon en loonheffingen af te dragen waardoor er meer geld over blijft om te investeren. Na 3 jaar gelden de normale regels van de gebruikelijke loonregeling. Lees hier meer over in hoofdstuk 16.1 van het Handboek Loonheffingen. Een startup is een beginnend innovatief bedrijf dat door de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) is aangewezen als starter. U mag als startup gebruikmaken van de WBSO zonder eerst met de Belastingdienst te overleggen.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein