Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Burgemeester opent HMK Medical

By 22 september 2020september 29th, 2020No Comments

Vrijdag 18 september opende burgemeester Jos Wienen officieel het bedrijf HMK Medical in de Waarderpolder. Sinds juli verkoopt het bedrijf internationaal 3-laagse mondkapjes met de IIR-certificering.

De Haarlemse ondernemer Sander Borchart vond het bij het uitbreken van de coronacrisis ergerlijk dat mondkapjes vooral uit Azië werden geïmporteerd en voor hoge prijzen werden verkocht. De technieken voor de productie van de mondkapjes nam hij over uit zijn stofferingsbedrijf voor voertuigen, BMS Projectstoffering.

Het bedrijf werd opgericht naar aanleiding van de corona uitbraak. Toch is de bescherming tegen het coronavirus niet het enige waar het bedrijf op focust. De mondkapjes zijn geschikt voor gebruik op operatiekamers en bijvoorbeeld bij mondhygiënisten. In de toekomst wil het bedrijf andere spullen voor de zorg gaan produceren.

Ook Wethouder Robbert Berkhout gaat langs

Robbert Berkhout, wethouder Economie, Mobiliteit en Duurzaamheid, bracht de week daarop ook kort een bezoek aan het bedrijf. Hij bewondert de ondernemerskracht en snelheid waarmee Sander Borchart de grote productielijn van HMK Medical heeft opgezet.

Ook het lokale effect van HMK Medical is al duidelijk. Zo bestelt het Spaarne Gasthuis bijvoorbeeld nu haar mondkapjes voor het zorgpersoneel bij het Haarlemse bedrijf. Daarnaast schenkt HMK Medical de mondkapjes met ‘schoonheidsfoutjes’ zoals verpakkingsbeschadigingen -maar die nog steeds (medisch) verantwoord kunnen worden gedragen- aan de Voedselbank in Haarlem. Opnieuw mooie voorbeelden van lokale verbindingen tussen partijen.

In oktober verwacht het bedrijf 700.000 mondkapjes per week te produceren. Maar uiteindelijk hoopt het bedrijf een wekelijkse productie van 1,5 miljoen stuks te halen. Om dat te kunnen bereiken, is HMK Medical hard op zoek naar extra productiemedewerkers.

Direct
regelen