Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Daklozenboot Aurora ligt tijdelijk in Waarderpolder

By 1 juli 2021No Comments

Sinds november 2020 zijn er tijdelijk extra opvangplaatsen voor dak- en thuislozen beschikbaar aan boord van het passagiersschip Aurora. Het schip lag afgelopen maanden aan de Spaarndamseweg in Haarlem-Noord. Het passagiersschip wordt op 7 juli tijdelijk verplaatst naar de Conradkade in de Industriehaven van de Waarderpolder. 

Dat gebeurt zodat er in Haarlem-Noord ruimte komt voor het aanleggen van riviercruiseschepen die deze aanlegplaats eerder reserveerden. Uiterlijk 1 oktober wordt het passagiersschip met de opvanglocatie weer teruggeplaatst naar de Spaarndamseweg. Het college van gemeente Haarlem heeft dit afgelopen dinsdag besloten.

Tijdelijke dak- en thuislozenopvang
Het schip biedt plaats aan maximaal 50 personen. Een groot deel van de personen die hier worden opgevangen vertrekt overdag naar zijn of haar werk, sociale arbeidsplaats of andere bezigheden elders. ’s Avonds geldt een uiterlijke tijd waarop de personen weer aan boord van het schip moeten zijn.

Mensen hebben op het schip een eigen kamer waar ze dag en nacht kunnen zijn. Er zijn altijd begeleiders en beveiliging aan boord. Deze inzet is gericht op het zorgen voor een goede gang van zaken op en rond het schip, het ondersteunen van cliënten bij het maatschappelijk herstel en het voorkomen van overlast gevend gedrag op en rond het schip.

Ondernemers mogen geen last ondervinden
Woensdag heeft de gemeente in een gesprek met ondernemersvereniging IKH de noodzaak voor de verplaatsing toegelicht. Daarbij heeft de IKH de belangen van de ondernemers in de Waarderpolder onder de aandacht gebracht en de maximale termijn van de ligplaats aan de Conradkade tot 1 oktober dit jaar.

Met de IKH is ook besproken dat de ondernemers in de Waarderpolder geen overlast ondervinden van de tijdelijke opvanglocatie. Ook in Haarlem-Noord golden diverse afspraken. Door de beveiliging rond het schip en de goede naleving van de regels door de dak- en thuislozen hebben omwonenden daar nauwelijks overlast ervaren.

Alpha Security, het beveiligingsbedrijf dat ook de Collectieve Beveiliging Waarderpolder uitvoert, verzorgt de bewaking bij de Aurora. Dat gebeurt 24 uur per dag, zeven dagen per week. Bedrijven die toch overlast ervaren, kunnen rechtstreeks naar een apart nummer van Alpha Security bellen. De omliggende bedrijven kunnen dit nummer opvragen bij Parkmanagement Waarderpolder.

Mogelijke kans voor bedrijven

Het bedrijf PerMens begeleidt het project en de mensen aan boord van de Aurora. Omdat het gaat om mensen die bezig zijn hun bestaan weer op te bouwen, ziet de IKH een kans om samen te werken. Mogelijk zijn onder de personen op de Aurora mensen die aan het werk kunnen en willen bij een bedrijf in de Waarderpolder. Ondernemers die graag meer informatie willen over PerMens, kunnen contact opnemen via het telefoonnummer: 06 – 345 286 33.

De gemeente informeert de bedrijven in de omgeving van de Conradkade op korte termijn per brief.

 

Lees hier verder voor meer informatie over dit project, of het nieuwsbericht op de website van gemeente Haarlem.

Direct
regelen