Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

De zoektocht naar medewerkers

By 27 oktober 2021No Comments

Op het moment zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Dat levert grote uitdagingen: waar vind je de nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf? En welke andere opties zijn er?
Op woensdag 20 oktober organiseerde Parkmanagement Waarderpolder een “De Waarderpolder Werkt” bijeenkomst voor de HR professionals in de Waarderpolder. Het doel van deze bijeenkomsten is het leren en delen van ervaringen met elkaar. 

Tijdens de bijeenkomst werd gezamenlijk gesproken over deze uitdaging. Waarderpolderbedrijven deelden hun ervaringen en de gevonden oplossingen. Daarnaast vertelden Arjen Schuiten en Chris van Alphen, Adviseurs Werkgeversdiensten bij WerkgeversServicepunt (WSP) Zuid-Kennemerland en IJmond tijdens de bijeenkomst meer over wat het WSP kan betekenen voor de bedrijven.

Krapte op de arbeidsmarkt

“We zoeken naar medewerkers van elk niveau, van productie tot logistiek tot sales functies. En waar je voorheen op een vacature soms wel 80 sollicitaties ontving, mag je nu al blij zijn als je één passende sollicitatie ontvangt” aldus de HR-manager bij Imbema. Ook bij LEMO herkennen ze deze krapte op de arbeidsmarkt. Een echte oplossing is helaas nog niet gevonden.

Ook bij Danish Crown (voorheen Zandbergen) ervaren ze deze uitdagingen op de HR afdeling. Het bedrijf werkt nu veel met bijvoorbeeld Oost-Europese uitzendkrachten. Goede, hardwerkende medewerkers. Maar hier ligt weer een nieuwe uitdaging. Want huisvesting in de regio is een groot probleem.

Mismatch tussen vraag en aanbod

Er is niet alleen een tekort aan nieuwe medewerkers. Ook blijkt dat de functies op papier niet altijd direct aansluiten bij het “kunnen & kennen” of bij het opleidingsniveau van potentiële nieuwe medewerkers. Jammer, vinden de bedrijven. Want bij het bedrijf intern leren is ook goed mogelijk. Bij Danish Crown wordt momenteel zelfs gewerkt aan het opzetten van een eigen bedrijfsschool. Daarmee kan het bedrijf intern nieuwe medewerkers opleiden voor het vak.

Stages

Dezelfde ‘mismatch’ geldt voor stages. Dat merkt projectleider van het Stagebureau Waarderpolder, Sandra van Zijl, ook. Sandra bemiddelt bij het matchen van bedrijven en leerlingen uit het onderwijs op niveau 1 en 2 en het praktijkonderwijs, op zoek naar een stageplek of werkervaring. Daarbij blijkt vaak dat stageplekken bij bedrijven niet gemakkelijk gevuld kunnen worden doordat de zogenaamde Crebonummers van de bedrijven niet matchen met de opleiding. Dat terwijl bedrijven én leerlingen mooie stage/loopbaan kansen zien.

Kansen ontdekken

Het Werkgeversservicepunt (WSP) Zuid-Kennemerland en IJmond adviseert en ondersteunt bedrijven bij hun personeelsvragen. Ze dienen als strategisch HR-partner en helpen bedrijven bij het zoeken naar de juiste kandidaat bij de vacature, of het geschikt maken van een kandidaat. Ook heeft het WSP tijdens de coronacrisis o.a. bedrijven geholpen bij het aanvragen van subsidies en regelingen voor werkgevers en zzp’ers.

Tijdens de Waarderpolder Werkt bijeenkomst gingen Arjen Schuiten en Chris van Alphen met de bedrijven in gesprek over de huidige HR-uitdagingen. Ook gaven zij advies over de diverse vraagstukken van de bedrijven, en vertelden zij waar het WSP kan helpen. “Soms ligt de oplossing voor het invullen van een vacature niet bij het vinden van een juiste kandidaat, maar door de functie of het proces iets aan te passen. Dan ontstaat een nieuwe functie of rol die mogelijk heel goed vervuld kan worden.” aldus Chris van Alphen.

Open Hiring

Edwin Coerver, manager Werkgeversdiensten bij het WSP, gaf de bedrijven de tip om vacatures in te vullen via Open Hiring.  Dat wil zeggen dat je je bedrijf en vacatures volledig openstelt. Iedereen die interesse heeft mag langskomen en kan na een kort gesprek snel aan de slag. Kandidaten kunnen evt. een dag meelopen. Bij Open Hiring wordt niet geselecteerd op basis van een CV, maar op interesses en een klik tussen bedrijf en werkzoekende.
Het concept is bij een aantal bedrijven in het land al succesvol toegepast. Tijdens de Waarderpolder HR bijeenkomst zijn de contacten gelegd om ook in de Waarderpolder een Open Hiring pilot te organiseren.

 

De HR bijeenkomst werd afgesloten met de uitnodiging van het WSP om eens aan te sluiten bij een Netwerken Werkt! bijeenkomst. Dit regionale HR-netwerk is vorig jaar van start gegaan. Maandelijks worden bijeenkomsten georganiseerd voor organisaties met als doel het verbinden van de publieke sector en bedrijfsleven, kennisuitwisseling, arbeidsmobiliteit, en het onder de aandacht brengen van vacatures. 4 november wordt Netwerken Werkt! voor het eerst een live bijeenkomst, iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Volgende Waarderpolder Werkt! bijeenkomst

In januari wordt weer een Waarderpolder Werkt! HR-bijeenkomst georganiseerd voor de bedrijven in de Waarderpolder. Parkmanagement stuurt daarvoor een uitnodiging. Ben jij HR professional in de Waarderpolder, en wil je de volgende Waarderpolder Werkt! bijeenkomst ook direct de uitnodiging in je mailbox ontvangen? Stuur een mail naar communicatie@waarderpolder.nl

 

Direct
regelen