Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Docenten op bedrijvenbezoek op de Dag van de Ondernemer

By 27 november 2018No Comments

Ondernemers zitten te springen om goed personeel. Dus kregen docenten op de Dag van de Ondernemer een rondleiding bij Haarlemse bedrijven. Docenten zijn tenslotte de schakel tussen leerling en bedrijf.

Ieder jaar zetten gemeenten hun ondernemers in het zonnetje op de Dag van de Ondernemer. Dat kan natuurlijk met een bosje bloemen van de wethouder, maar de gemeente Haarlem had een origineler idee: een werkbezoek van docenten aan bedrijven. Want hoe beter docenten het bedrijfsleven kennen, des te beter zij hun studenten daarop voorbereiden. Dus nodigde de gemeente, in samenwerking met JINC, docenten uit voor een lunch met wethouder Cora-Yfke Sikkema en aansluitend een rondleiding bij bedrijven in de Waarderpolder.

Match

Ruim twintig docenten van verschillende opleidingen in het mbo, hbo en praktijkonderwijs waren er vrijdag 16 november bij. Stefan van der Pol is docent op De Schakel, een school waar leerlingen praktische zaken leren. “Ik sta altijd voor de klas, maar wil ook zo veel mogelijk bedrijven kennen om een goede match te kunnen maken met mijn leerlingen.” “De succesfactor zit in de match”, zegt ook Yvonne van Galen van Nova College Entree (mbo niveau 1). “Daarom moeten wij zo veel mogelijk contacten hebben in het bedrijfsleven. Ik zet ook mijn eigen netwerk in bij het zoeken naar stageplekken.” Mike Visser van Hogeschool Inholland: “Studenten willen steeds meer echte projecten doen bij bedrijven.”

Zeker in de techniek gaan de ontwikkelingen snel. Hoe houdt het onderwijs het bij? “Het duurt vier jaar voordat er een nieuwe opleiding staat. Daarom moeten we samenwerken met bedrijven om te kijken hoe wij tussentijds inhoudelijk kunnen aanhaken”, vertelt Kurt van Katwijk van het Nova College. “Bijvoorbeeld met de keuzevakken (keuzedelen) van mbo-studenten.”

Hypermodern

In twee groepen gingen de docenten elk drie bedrijven langs. Een groep bezocht onder meer NS Treinmodernisering en INTOS. De bedrijven ontvingen hen met open armen. En in het geval van NS Treinmodernisering ook met bouwhelmen en werkschoenen, want dat moet volgens de veiligheidsvoorschriften. In vol ornaat kreeg de groep in de hypermoderne werkplaats (geen overall of smeerolie te bekennen) uitleg hoe het moderniseren van treinstellen in zijn werk gaat. Daarbij blijkt vooral behoefte te zijn aan technisch personeel. “Wij denken dat het nodig is dat we zelfs leerlingen in het basisonderwijs al interesseren voor de techniek. Iedereen die daarbij wil helpen is uitgenodigd.” En wat doen die kleine quads in de werkplaats? “Die zorgen voor efficiënt werken!

Persoonlijk

INTOS was net een sportief weekend weg geweest met het hele bedrijf, zo’n 150 man/vrouw. In de werkplaats werken de timmerlieden in kleine teams. “We houden het persoonlijk.” De ene keer maakt het bedrijf het interieur voor een hotel, dan andere keer voor een luchthaven. Weinig seriematig werk dus, want ieder project is weer anders. Yvonne van Galen ziet wel mogelijkheden voor haar studenten. INTOS: “We bekijken per persoon wat die nodig heeft en wat wij kunnen bieden.” Met al deze nieuwe contacten tussen docenten en bedrijven is de missie van deze Dag van de Ondernemer geslaagd. Nu hopen op goede matches.

 

Bron: gemeente Haarlem

Direct
regelen