Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Geslaagde bedrijventoer “Exploring the business”

By 26 april 2023No Comments

Ongeveer 30 asielzoekers, bewoners van de boten aan de Conradkade, gingen op 14 april met Parkmanagement en het COA op bedrijventoer “Exploring the business”. Met hun cv op zak gingen ze in groepjes op bezoek bij 8 bedrijven. Bedankt deelnemende bedrijven: Iron Mountain, Danish Crown, Unfold, Het Veerkwartier, Pop-up Playground, Global Asset Services, Pastafabriek Al Dente en Molano.

Zij gaven een rondleiding in hun bedrijf, zodat de asielzoekers een indruk kregen van de te verrichte werkzaamheden. Vooraf was een zo realistisch mogelijke inschatting gemaakt van welke personen met welke ondernemer en vacatures zouden kunnen matchen. Resultaat: met 14 mensen bleek er wederzijds interesse voor een vervolggesprek.

Een mooi voorbeeld van hoe een rondleiding in zijn werk ging is Het Veerkwartier. Ondernemer Frank van Baaren vertelde dat in zijn zaak iedereen altijd begint als afwasser. Als dat goed gaat kun je doorstromen naar andere functies in het restaurant.

Verder heeft hij 2 voorwaarden: mensen moeten goed Nederlands of Engels spreken. Dat is vanwege de veiligheid in de keuken. In de keuken wordt met vuur gewerkt en op drukke momenten moet je snel met elkaar kunnen communiceren om het veilig te houden.

De tweede voorwaarde is dat mensen een burgerservicenummer (BSN) moeten hebben. Dat bleek voor enkele van de bezoekers al het geval. Maar sommige van de kandidaten wachten daar nog op. Aan hen was het advies om over een tijdje nog een keer contact op te nemen. Frank heeft eerder goede ervaringen gehad met statushouders.

De asielzoekers die meegingen waren gemotiveerd om aan de slag te gaan. Zij beginnen graag met werk in de richting van hun kennis en interesse. Lang niet altijd kunnen zij werk vinden dat zij ook in hun land van herkomst deden. Er waren hoog opgeleide mensen bij die nog bezig zijn om hun diploma’s in Nederland erkend te krijgen.

Reactie van het COA: “Het bezoek aan Unfold was heel interessant. We hebben twee machines in werking gezien. Ook hebben we vragen kunnen stellen en een indruk gekregen van het werk. Vier van de acht deelnemers hebben hun cv bij het bedrijf achtergelaten.”

Reactie van het COA: “Wat een groot en indrukwekkend databedrijf is Iron Mountain. Er werd ruim de tijd genomen voor elk onderdeel en Don Leemker, Senior Manager Operations, legde duidelijk waar alles voor dient en hoe het in zijn werk gaat. Doordat de COA-bewoners allemaal affiniteit en enige werkervaring hebben met data en ict-gerelateerd werk, kwamen er ook gerichte vragen over het vak. Er was interactie en dit deed beide partijen erg goed. Aan het einde van de tour werden alle cv’s overhandigd. Het was een leerzame ervaring. De bewoners van het COA waren zeer onder de indruk en stonden weer in hun kracht.”

Direct
regelen