Skip to main content
Businesspark internationaalGemeente HaarlemSamenwerken

Haarlem en Harlem verstevigen hun band

By 30 januari 2018No Comments

In 2017 sloot Jos Wienen een overeenkomst tot samenwerking met de president van Manhattan, Gale Brewer. Beide steden willen elkaar inspireren op economisch, cultureel en educatief gebied. Na een werkbezoek aan New York komt mevr. Brewer begin februari naar Haarlem om kennis te delen over innovatie, startups, cultuur en talentontwikkeling. Op zaterdag zal een ontmoetingsmoment met ondernemers plaatsvinden.

Met elkaar nieuwe geschiedenis schrijven

Burgemeester Wienen: “New York is een wereldstad, met een enorme culturele en economische uitstraling. De stad bruist van nieuwe ontwikkelingen, waarvan iedereen wil leren. Het is fantastisch dat zo’n stad met Haarlem verbonden is. Zo kunnen we nieuwe impulsen in Haarlem stimuleren op economisch en cultureel gebied. Andersom biedt Haarlem voor Manhattan een mooie verbinding met historisch Europa. En Haarlem en Harlem delen hun naam en een stukje geschiedenis. Op het gebied van culturele en economische vernieuwing zullen we met elkaar nieuwe geschiedenis schrijven.”

Gemeente Haarlem ontvangt mevr. Brewer

Mevr. Brewer is president van de Manhattan Borough waar Harlem onder valt. Zij heeft speciale interesse in technologische  innovatie. In dat kader is ze Key Note Speaker tijdens The Things Network in Amsterdam op 2 februari 2018. De gemeente Haarlem ontvangt mevr. Brewer aansluitend voor een verrijkend programma, waarin diverse aspecten uit de ondertekende Letter of Intent aan bod komen. Er staan bezoeken aan onder meer het Frans Hals Museum en Teylers Museum gepland. En ook Waarderpolder Haarlem Business Park (3DMakerszone en Bakke-rij) maakt zich op voor een internationale ontmoeting.

Initiatief voor stedenuitwisseling

Het initiatief voor de stedenuitwisseling is genomen door Valerie Vallenduuk van PresentYourstartup. Deze Haarlemse onderneemster organiseert Matchmaking Events waar startups live geld kunnen ophalen bij investeerders. De events, gestart in Haarlem, vinden inmiddels nationaal en internationaal plaats.

New York bestaat uit vijf stadsdelen. Harlem is het noordelijke deel van het stadsdeel Manhattan. Het werd in 1658 gesticht door gouverneur Peter Stuyvesant als Nieuw-Haarlem.

Op de foto: Jos Wienen – onze burgermeester – en mevr. Gale Brewer van Manhattan tekenden in 2017 een letter van intent, waarin zij afspreken meer te gaan samenwerken tussen Haarlem en Harlem.  

Direct
regelen