Skip to main content
Businesspark internationaalGemeente HaarlemKunstOnderwijsSamenwerken

Haarlem en Harlem willen meer samenwerken

By 6 februari 2018No Comments

Haarlem en Harlem in New York, vormen sinds het midden van de 17e eeuw een historisch paar. De 2 willen meer samenwerken op economisch, cultureel en educatief gebied. Burgemeester Jos Wienen gaf hiervoor vorig jaar al het startschot tijdens een werkbezoek aan New York. Nu was het de beurt aan Gale Brewer, de ‘burgemeester’ van Manhattan, om een tegenbezoek aan Haarlem te brengen.

Vorig jaar tekenden Haarlem en Harlem een intentieovereenkomst over samenwerking en uitwisseling. Harlem is 1 van de 5 boroughs, oftewel stadsdelen, van Manhattan. Gale Brewer is daar de ‘Borough President’ van. Op 2 en 3 februari kreeg zij een uitgebreid programma aangeboden met onderdelen om de band te verstevigen.

Start-ups

Op een manier die veel Amerikanen eigen is liet Gale Brewer zich rondleiden, informeel en makkelijk in de omgang. “Hallo, leuk je te ontmoeten, ik ben Gale,” was haar standaard-verwelkoming. Misschien ook door die houding verliepen de diverse ontmoetingen ontspannen. Bijvoorbeeld in de Waarderpolder in de Bakker-ij, waar start-ups zich kort konden presenteren.

Haarlemvalley

Verder toonde zij veel interesse in het plan van Haarlemvalley om een uitwisselingsprogramma op te zetten. Startende bedrijven met innovatieve diensten en producten kunnen dan 3 maanden in Haarlem of Harlem verblijven om daar de markt te ontdekken en eventueel partners te vinden. 2018 zou het proefjaar kunnen zijn voor dit ‘Soft landing Haarlem2Harlem program’.

Iets heel moois

President Brewer geeft hoge prioriteit aan het creëren van banen, zo bleek uit haar reacties. Het werkloosheidspercentage ligt in Harlem veel hoger dan gemiddeld in de stad New York, vandaar haar credo ‘jobs first’. Maar cultureel en maatschappelijk ziet zij zeker ook kansen in een verdere samenwerking, zo bleek na bezoeken aan onder meer het Frans Hals Museum en Teylers Museum. “Het Frans Hals Museum heeft een fantastische verzameling kunst. In Manhattan hebben wij ook een bijzonder museum, het Studio Museum, over Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis. Die 2 samen kunnen iets heel moois maken.”

Bron: Gemeente Haarlem
Foto’s: Marisa Beretta

Direct
regelen