Geen onderdeel van een categorie

Haarlem kan windmolens Waarderpolder vervangen

By 18 juni 2019No Comments

Goed nieuws voor de stilstaande windmolens op Schoteroog in de Waarderpolder. Het gepresenteerde coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken’ van de provincie Noord-Holland bevat onder andere een versoepeling van het beleid voor wind op land. Daarmee wordt het na jarenlang lobbyen door onder andere de gemeente en Parkmanagement Waarderpolder mogelijk de windmolens in de Waarderpolder te vervangen en veel meer duurzame energie te gaan opwekken.
Ondernemersvereniging IKH heeft per brief aan de gemeente laten weten dat de opgewekte stroom beschikbaar moet zijn voor de bedrijven in de Waarderpolder. De grootverbruikers in de Waarderpolder kunnen zo hun energieverbruik verduurzamen. Parkmanagement Waarderpolder bespreekt de kansen voor de windmolens met de gemeente.

Tot nu toe was het vanwege beperkend beleid van de provincie niet mogelijk om deze defecte molens te vervangen. Met het nieuwe versoepelde beleid is dit nu wel mogelijk. Wethouder Robbert Berkhout: “Ik ben ontzettend blij dat we eindelijk weer de mogelijkheid krijgen om binnen de gemeentegrenzen windenergie op te wekken. We hebben hier jarenlang voor gelobbyd en gaan er dan nu ook als stad alles aan doen om samen met onze partners de Haarlemse windmolens zo snel mogelijk weer aan het draaien te krijgen.”

De 4 windmolens zijn defect en toe aan vervanging. De gemeente wil graag de molens vervangen voor nieuwe molens die veel meer duurzame energie kunnen opwekken. Om dat te bereiken is de gemeente in gesprek met de eigenaar van de windmolens en partners in de stad om zo snel mogelijk te kunnen starten met een gezamenlijk plan om de molens weer te laten draaien. De gemeente wil graag dat de lokaal opgewekte windenergie van de molens ook lokaal gebruikt wordt in Haarlem. Er wordt nu daarom gewerkt aan een plan waarin wordt bekeken hoe deze energie lokaal afgenomen kan worden door bewoners en ondernemers. Ondanks de nieuwe versoepeling van provinciaal beleid moeten er wel vergunningen worden aangevraagd en afgegeven. Ook zal de technische uitvoering enige tijd kosten. De verwachting is dat het nog zeker een jaar duurt voordat de molens weer draaien.

 

Direct
regelen