Geen onderdeel van een categorie

Hoe voorkom je meeuwenoverlast?

By 21 april 2020No Comments

Het is weer meeuwenbroedseizoen, en dat betekent voor veel bedrijven overlast van meeuwen op het dak. Meeuwen zijn wettelijk beschermd. Het is daardoor lastig voor de gemeente om de meeuwenoverlast tegen te gaan. Maar er zijn opties! Welke maatregelen kun je treffen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen?

Veeg – wanneer mogelijk – regelmatig het dak schoon
Wanneer jouw dak goed toegankelijk is, is het handig om tussen maart en juli regelmatig je dak schoon te vegen. Een schoon en leeg dak maakt het voor meeuwen minder aantrekkelijk om een nest te bouwen.

Vogelnetten
Het spannen van draden en vogelnetten op het dak werkt goed doordat vogels dan niet op je bedrijfsdak kunnen landen. De netten kun je laten spannen door een erkend bedrijf. Voor een deel van de gemaakte kosten biedt gemeente Haarlem subsidie tot maximaal €350.

Het werkt het beste om dit te doen met meerdere buren tegelijk. Daarmee voorkom je dat de meeuwen op het dak van de naastgelegen ondernemer gaan broeden.

Agrilaser om meeuwen te verjagen
In de Waarderpolder hebben verschillende ondernemers goede ervaringen met de vogelverjaag-robot Agrilaser. Dit is een volledig geautomatiseerd vogel verjaagsysteem dat werkt op basis van lasertechnologie. Meer informatie over de werking en aanschaf van de Agrilaser is te vinden op deze website.

Toch een nest op het dak?
Wanneer je toch een nest met eieren op je dak aantreft, mag je deze niet verwijderen. De gemeente Haarlem heeft een speciale ontheffing om andere methoden in te zetten. Een erkend bedrijf mag de pas gelegde eieren in biologische olie dopen, om te voorkomen dat de eieren uitkomen. Dat kan alleen als een ei net gelegd is. De gemeente subsidieert nestbeheer en werkt hiervoor samen met een bedrijf.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om meeuwenoverlast te voorkomen? Kijk dan even op de website van de gemeente Haarlem.

Direct
regelen