Geen onderdeel van een categorie

Is jouw bedrijf klaar voor de Informatieplicht Energiebesparing?

By 14 mei 2019No Comments

Parkmanagement Waarderpolder krijgt van bedrijven de afgelopen tijd steeds meer vragen over de Informatieplicht Energiebesparing. Ben ik verplicht informatie te delen? Valt mijn bedrijf onder deze regeling? Hieronder informeren we je graag over wat deze nieuwe verplichting inhoudt en voor welke bedrijven deze geldt.

Voor wie?
Verbruikt jouw bedrijf per jaar meer danl 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Vanaf 1 juli a.s. komt daar de informatieplicht bij. Dat betekent dat je uiterlijk 1 juli 2019 voor elk bedrijf of locatie moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je in het e-Loket van RVO.nl.

Zijn er uitzonderingen?
Ja, sommige bedrijven zijn uitgezonderd van de verplichting. Voor het type bedrijven gevestigd in de Waarderpolder schatten wij in dat deze niet onder de uitzonderingen vallen. Deze gelden voor grootverbruikers zoals tuinbouwbedrijven of bedrijven die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem of het convenant Meerjarenafspraken energie-efficiƫntie (MJA3). Vermoed je dat jouw bedrijf hier wel onder valt, dan kun je hier meer vinden over de details.

Wat moet je doen?
Ga naar www.rvo.nl/informatieplicht en gebruik het stappenplan om te controleren of jouw inrichting aan de informatieplicht moet voldoen. Moet je aan de informatieplicht voldoen? Bepaal dan met het stappenplan welke Erkende Maatregelenlijst (EML) voor jouw bedrijfstak geldt.
Let op: het stappenplan is een hulpmiddel. Het echte rapporteren doet u in het e-Loket.

Schaf een e-Herkenningsmiddel niveau 1 aan. Aanvragen van een e-Herkenningsmiddel kost circa vijf werkdagen. Je kunt ook een intermediair machtigen. Loop de complete EML voor je bedrijfstak door en bepaal welke maatregelen je genomen hebt.

Is er voor jouw bedrijf of instelling geen EML? Zet dan op een rij welke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder je hebt genomen.

Rapporteer uiterlijk 1 juli 2019 de door jou genomen maatregelen in het e-Loket.

Wat kun je verwachten na 1 juli 2019?
Vanaf 2 juli 2019 kan de Omgevingsdienst IJmond de informatie die je hebt ingeleverd, ophalen in het eLoket. Vanaf dat moment start de handhaving van de Omgevingsdienst.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de informatieplicht of het rapporteren middels het e-Loket op de website van RVO: www.rvo.nl/informatieplicht of bel naar 088-0424242.

Voor meer informatie over de inhoud van een maatregel kun je contact met de Omgevingsdienst IJmond opnemen via e-mail: info@odijmond.nl of telefonisch: 0251-263863.

Zie ook de website: https://wattjemoetweten.nl/ – hier kun je een check doen of de informatieplicht voor jouw bedrijf van toepassing is.

 

Direct
regelen