Geen onderdeel van een categorie

Matchen van onderwijs en bedrijfsleven tijdens Dag van de Ondernemer

By 14 november 2018No Comments

Vrijdag 16 november is de nationale Dag van de Ondernemer. Op die dag zetten gemeenten lokale ondernemers in het zonnetje. Haarlem kiest voor een eigenwijze invulling van deze dag. Verschillende bedrijven in Haarlem geven een ‘kijkje in de keuken’ aan docenten om samen te kunnen werken aan wat hard nodig is: goede toekomstige medewerkers.

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor problemen in economische groei voor bedrijven. Ondernemers ervaren regelmatig een slechte aansluiting tussen onderwijs en praktijk, en geven aan dat sommige sectoren last hebben van een imagoprobleem. Dat imagoprobleem lijkt vooral te worden veroorzaakt door een verouderd beeld over de werkzaamheden en mogelijkheden op de werkvloer.

Bezoek op de werkvloer

Daarom heeft gemeente Haarlem docenten van een aantal onderwijsinstellingen uitgenodigd om op de Dag van de Ondernemer op bezoek te gaan bij enkele moderne Haarlemse bedrijven. Met het organiseren van deze dag wil de gemeente het bedrijfsleven en het onderwijs opnieuw aan elkaar voorstellen en kijken waar zij elkaar in de toekomst kunnen versterken. Docenten kunnen zien hoe de bedrijven werken en ervaren welke mogelijkheden er voor hun leerlingen en het onderwijs zijn.

“We willen graag dat het Haarlemse onderwijs- en bedrijfsleven nog beter samenwerken zodat scholing en werk ook beter op elkaar aansluiten. Dat is goed voor de economie en goed voor jonge Haarlemmers. Door met elkaar in gesprek te gaan en docenten een ‘kijkje in de keuken’ te geven bij bedrijven wordt voor beide kanten helder waar mogelijkheden zitten, en hoe we daar samen op kunnen inspringen.” aldus wethouder Cora-Yfke Sikkema.

Enthousiaste reacties

Connexxion, Alpha Security, INTOS, NS Treinmodernisering, ABI en AVEK, alle gevestigd in de Waarderpolder, verwelkomen aanstaande vrijdag de docenten om een kijkje achter de schermen te nemen en te praten over wens en aanbod. De bedrijven reageerden enthousiast op het initiatief.
Voorafgaand aan de bezoeken wordt er geluncht met wethouder economie, Cora-Yfke Sikkema. Aansluitend organiseert de gemeente Haarlem een borrel waar docenten, bestuurders van het onderwijs en ondernemers met elkaar in gesprek kunnen. Bedrijven zijn van harte welkom op de borrel. Deze vindt plaats van 16.00 tot 17.00 uur in het Figee Café in de Waarderpolder. Tijdens de afsluitende borrel houdt Karin Kuiper, namens VNO-NCW/MKB Nederland een afsluitende speech.

Direct
regelen