Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar nieuwe woningen Woudplein

By 6 maart 2024No Comments

Eind februari ontving een groep Oekraïense vluchtelingen de sleutel van hun nieuwe onderkomen aan het Woudplein, naast station Spaarnwoude. Hier staan 62 nieuwe woningen waar in totaal 130 vluchtelingen tijdelijk kunnen wonen. Wethouder Roduner, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, overhandigde symbolisch de eerste sleutel aan een nieuwe bewoner. De gemeente Haarlem heeft zich ingespannen om kwalitatief hoogwaardige tijdelijke huisvesting te organiseren voor de vluchtelingen.

Handen uit de mouwen
In aanloop naar de overhandiging van de sleutels en het tekenen van de gebruikersovereenkomst van de woningen, staken een aantal vrijwilligers en vluchtelingen de handen uit de mouwen. Ook leerlingen van de praktijkschool in Haarlem hielpen mee. Samen hebben ze de nieuwe meubels voor de woningen in elkaar gezet. Van afwasborstel tot bed; aan alle voorzieningen is gedacht. De meubels krijgen de vluchtelingen in bruikleen.


Meer zelfstandigheid en privacy
De woningen zijn toegewezen aan Oekraïense vluchtelingen die tot op heden op een van de opvangschepen aan het Spaarne verbleven. Deze huisvesting geeft vluchtelingen meer zelfstandigheid en privacy, en daardoor meer kwaliteit van leven gedurende hun verblijf in Nederland. De woningen zijn van hout en duurzaam geproduceerd. Ze kunnen hier blijven staan tot gestart wordt met de woningbouw en voor een periode van minimaal drie jaar.

Duurzame woonruimtes
Iedere woning heeft een eigen badkamer, keuken en slaapkamerruimte. In elke woning – van 23 vierkante meter – wonen twee vluchtelingen. Er zijn gezamenlijke ruimtes waar wasmachines staan. De locatie krijgt een vaste beheerder en het Leger des Heils houdt spreekuren. Aan de overkant, aan de Laan van Decima, is beveiliging aanwezig.

Wonen in de Waarderpolder
Het beleid over wonen in de Waarderpolder is niet veranderd. Om bedrijven niet te hinderen in het ondernemen, is wonen in de Waarderpolder nog steeds niet toegestaan. Voor het gebied rondom het Woudplein, naast station Spaarnwoude, is besloten om wel een mix van wonen en werken in de toekomst mogelijk te maken. Hiervoor moeten nog wel oplossingen gevonden worden op het gebied van geluid en stikstof. Vooruitlopend daarop zijn deze tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen neergezet.

Foto: Jur Engelchor

 

Direct
regelen