Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Opvang vluchtelingen Laan van Decima en Conradkade

By 7 september 2022No Comments

Groen licht opvang vluchtelingen aan de Laan van Decima

De gemeente plaatst op korte termijn tijdelijk woonunits aan de Laan van Decima bij station Spaarnwoude. De units dienen als tussenvoorziening voor statushouders en bieden opvangplek aan ongeveer 120 personen.

Met deze tussenvoorziening kan de gemeente versneld de statushouders binnen de taakstelling naar Haarlem halen en zo helpen om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlagen. De bewoners van deze voorziening zullen op termijn instromen op de Haarlemse woningmarkt en zich hier dus permanent vestigen. Vanuit de tijdelijke locatie aan de Laan van Decima kunnen zij inburgeren en participeren. Deze locatie is naar verwachting in november 2022 gereed.

Elke gemeente dient een aantal statushouders te huisvesten. Deze taakstelling wordt elk half jaar vastgesteld aan de hand van de landelijke verdeelsleutel gebaseerd op het aantal inwoners per gemeente. Haarlem loopt in planning op dit moment voor op de realisatie van deze taakstelling, maar verwacht dat deze taakstelling begin volgend jaar verhoogd wordt.

Twee riviercruiseschepen aan de Conradkade

Het COA gebruikt momenteel twee riviercruiseschepen om 210 asielzoekers opvang te bieden in Haarlem. De schepen zijn voor een lange periode beschikbaar. Hun ligplaats is aan de Conradkade in de Waarderpolder. Zij kunnen hier voorlopig blijven liggen nu de nood hoog is. De voorzitter van de Industriekring Haarlem is hier eerder van op de hoogte gebracht.

Deze tijdelijke situatie duurt langer dan verwacht. De opvangcrisis in Ter Apel is sinds mei verslechterd. Haarlem houdt deze locaties open zolang dat nodig is. Daarentegen probeert de gemeente de periode van gebruik zo kort mogelijk te houden, want opvang op een schip of in een tijdelijke woonunit is verre van ideaal.

Direct
regelen