Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Stand van zaken Haarlemmer Stroom

By 12 oktober 2022No Comments

Op maandag 10 oktober was er een informatieavond over Haarlemmer Stroom. Ontwikkelaar Lingotto informeerde daar over de stand van zaken van de ontwikkelingen op het voormalige Nieuwe Energieterrein.

De Zuiveringshal, het Meterhuis en de Oerkap zijn inmiddels volledig gerestaureerd en volop in gebruik. Hier is o.a. Mooie Boules gevestigd en in de kantoren zijn 400 arbeidsplaatsen gerealiseerd. Dit complex is genomineerd voor de Lieven de Key Penning.

Daarnaast zijn tijdelijk padelbanen aangelegd: hier was aanvankelijk een hotel gepland. Lingotto is met gemeente Haarlem in gesprek over een ander, gewijzigd programma. Verwerving van de kavel, invulling en ontwerp laten nog wel even op zich wachten. In het voormalig Administratiekantoor is nog steeds de culturele broedplaats Nieuwe Vide gehuisvest. Lingotto praat met Nieuwe Vide over voortzetting van het huurcontract. Voor de Beheerderswoning ligt er nu het voornemen om dit als leerproject te laten restaureren.

Er wordt nu gewerkt aan de gebouwen van de Lichtfabriek (incl. Turbinehal). Kozijnen en gevels worden hersteld, daken en verwarmingsinstallatie worden vernieuwd. Dit neemt nog een half jaar in beslag. In het najaar wordt ook de verzakte kade bij Mooie Boules aangepakt.

Goed nieuws is dat het voormalig Directiekantoor (tegenover de Lichtfabriek, achter de schutting) vanaf januari 2023 wordt aangepakt. Er ligt een plan voor renovatie van dit pand en de bouw van een nieuw pand ernaast. Hier zullen 75 short stay units worden gerealiseerd (hotelkamers voor verblijf van minimaal 6 nachten tot maximaal 6 maanden). De nieuwbouw wordt 5 lagen, vergelijkbaar met de bestaande nieuwbouw op het terrein. Oplevering is gepland in 2025.

Om te kunnen voorzien in de parkeerbehoefte zal op het huidige parkeerterrein, een gestapelde parkeervoorziening verrijzen. Deze moet klaar zijn gelijk met de oplevering van de shortstay in het Directiekantoor.

In overleg met de gebruikers wordt het terrein (de openbare ruimte) tussen de gebouwen heringericht. Er komt een nieuwe routing voor fietsers en bezorgdiensten. Er komt meer groen en het middenterrein (voor de Lichtfabriek) wordt vrij van verkeer. Voetgangers krijgen hier voorrang.

Foto: Haarlemmer Stroom

Direct
regelen