Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Succesvolle eerste stap Zon op Bedrijfsdaken Waarderpolder

By 4 augustus 2018No Comments

Goed nieuws vorige week voor de deelnemer aan het project Zon op Bedrijfsdaken in de Waarderpolder: alle aanvragen voor SDE+ subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen zijn toegekend. Hiermee kunnen de bedrijven door naar de volgende fase van het project met als doel grootschalige duurzame energieopwekking in de Waarderpolder. Het project heeft nu 23 deelnemers en in potentie ruim 32.000 panelen.

Zon op Bedrijfsdaken
Het collectieve project Zon op Bedrijfsdaken in de Waarderpolder werd eind 2017 in gang gezet door gemeente Haarlem en Parkmanagement Waarderpolder. Reden was de wens het enorme dakoppervlak van bedrijfspanden in de Waarderpolder te benutten en de ambitie van de gemeente om de CO2-uitstoot in de stad terug te dringen. Bedrijven reageerden positief op het initiatief. Jan Gerritsen, eigenaar van het pand van Walki BV, vertelt: “Ik loop al jaren rond met plannen voor zonnepanelen. Toen ik werd benaderd voor dit project, zag ik geen enkele reden meer om het uit te stellen. Econnetic, het adviesbureau waarmee Parkmanagement Waarderpolder in dit project samenwerkt, heeft het geweldig geregeld en goed voorbereid.”

Kracht van samen doen
Door de krachten te bundelen laten 23 ondernemers uit de Waarderpolder zien wat je met samenwerking kan bereiken. Het project heeft een potentie van in totaal 6,5 hectare aan zonnepanelen, dat is het oppervlak van bijna 10 voetbalvelden. De komende tijd zullen onder meer de individuele businesscases voor de bedrijven worden opgesteld en krijgen de daken een technische controle. De Haarlemse wethouder van Economie, Duurzaamheid en Mobiliteit, Cora Yfke Sikkema, is blij met dit eerste resultaat. “Heel mooi om te zien hoe constructief het bedrijfsleven in de Waarderpolder de uitdaging van minder CO2-uitstoot en meer duurzame energieopwekking oppakt. Ik zie veel kansen op het Business Park.”

SDE+ subsidie
Bedrijven komen in aanmerking voor een Stimulering Duurzame Energieproductie subsidie, de SDE+ subsidie, wanneer zij grootverbruikers van energie zijn. De subsidie dekt het verschil in kostprijs tussen grijze en groene stroom. Deze kostprijs wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de actuele stroomprijs en verandert dus door de jaren heen.  Met deze subsidie wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bedrijven stimuleren om voor duurzame energieopwekking te kiezen, om zo minder belastend te zijn voor het milieu.

Direct
regelen