Geen onderdeel van een categorie

Energie bespaartips van een ‘gewone MKB-ondernemer’

By 29 januari 2019 No Comments

Energie bespaartips van Johan Reemer, Hilarius Haarlem Holland BV

Vanaf deze maand moeten bedrijven bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) melden welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Er bestaat al langer een licht om energiebesparende maatregelen te treffen die binnen vijf jaar terug te zijn verdienen.

Dit geldt voor bedrijven die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas verbruiken. Veel bedrijven moeten dus aan de slag met energiebesparende maatregelen. In november organiseerde Parkmanagement Waarderpolder een kennissessie: Energiebesparing voor bedrijven: Tijd voor actie!

Tijdens de bijeenkomst liet Johan Reemer, eigenaar van Hilarius Haarlem Holland BV, zien wat een ‘gewone MKB-ondernemer’ met gezond verstand in de praktijk kan bereiken met energiebesparing.

De methode komt neer op meten en reageren. Reemer: “Ik houd al ruim 10 jaar ons verbruik bij. Elke maand noteer ik de gegevens. Door de jaren heen hebben wij geleidelijke maatregelen genomen, die je in de grafieken terugziet als flinke dalingen in verbruik. Als ik terugkijk heb ik 3 tips die voor andere bedrijven nuttig kunnen zijn.”:

  1. “Focus op het verbruik, niet op de prijs. Duurdere (dak-)isolatie zorgde bij ons voor een grotere besparing dan ik had gedacht en gaat langer mee dan goedkopere opties. Uiteindelijk zijn we daarmee goedkoper uit.”
  2. “Wij kijken bij alle keuzes die we bedrijfsmatig maken ook naar het energiegebruik, dus ook bij de aanschaf van apparaten en machines. Dat levert op dat we een steeds dalende lijn van energie verbruik houden.”
  3. “Doe geen overhaaste projecten. Daardoor heb je minder fluctuerende druk op je bankkrediet, de resultaten en liquiditeiten. Zo kost het minder en levert het meer op.”

 

Op deze manier heeft Hilarius in de afgelopen jaren een besparing bereikt van 30.000 m3 gas per jaar naar nu circa 10.000 m3. Voor stroom is dat een daling van zo’n 70.000 kWh naar circa 42.000 kWh per jaar. Een bijkomend voordeel is dat Hilarius door de energie besparende maatregelen niet meer onder de normen valt waarvoor de verplichte energiescan geldt.

Wil je ook besparen? Neem contact op met stan@waarderpolder.nl voor advies of kijk op onze website.

Direct
regelen