Importeert of koopt u een personenauto, bestelauto of motor? Dan betaalt u bpm. Kijk hier hoe u dit regelt.
Importeert of koopt u een personenauto, bestelauto of motor? Dan betaalt u belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm).
U moet bpm betalen voor:
Bekijk voor welke motorrijtuigen u bpm betaalt.
U moet bpm betalen in onder meer deze situaties:
Bekijk alle situaties waarin u bpm betaalt en/of bpm-aangifte moet doen.
De Belastingdienst stuurt u een bericht hoeveel bpm u moet betalen. De hoogte van de bpm hangt af van het soort voertuig.
De hoogte van de bpm voor een personenauto en bestelauto hangt af van de CO2-uitstoot. Bereken het bpm-tarief voor een personenauto en het bpm-tarief voor bestelauto.
Voor plug-in hybride personenauto’s (PHEV’s) geldt hetzelfde bpm-tarief als voor andere personenauto’s. Ook de bpm voor personenauto’s en bestelauto’s die geen CO2 uitstoten, zoals een volledig elektrische auto of auto's op waterstof, wordt op dezelfde manier berekend. Voor bestelauto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer betaalt u geen bpm.
Heeft uw voertuig een dieselmotor? Dan betaalt u een dieseltoeslag.
Voor een kampeerauto en een motor hangt de hoogte van de bpm af van de netto-catalogusprijs. Bereken het bpm-tarief voor een kampeerauto en het bpm-tarief voor een motor.
Heeft uw voertuig een dieselmotor? Dan betaalt u een dieseltoeslag.
Soms kunt u bpm-vrijstelling aanvragen. U hoeft dan geen bpm te betalen. Bijvoorbeeld als uw bedrijf in het buitenland zit en u een motorrijtuig met buitenlands kenteken in Nederland gebruikt.
Met de ondernemersregeling hoeft u geen bpm te betalen en geen bpm-aangifte te doen voor uw bestelauto. Gebruikt u de ondernemersregeling en heeft uw bestelauto een datum eerste toelating van 31 december 2024 of eerder? Dan geldt voor u de overgangsregeling. Voor bestelauto's met een datum eerste toelating van 1 januari 2025 of later kunt u de ondernemersregeling niet meer gebruiken.
Moet u bpm betalen en vindt u dat dat niet klopt? Of vindt u dat de hoogte van het bedrag niet klopt? Dan kunt u bezwaar maken tegen de bpm. In een aantal situaties kunt u bpm-teruggaaf aanvragen.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein