Een zieke werknemer moet u ziekmelden. Bij langdurige afwezigheid moet u samen voor re-integratie zorgen. Loopt de arbeidsovereenkomst af terwijl uw werknemer ziek is, dan gaat de werknemer ziek uit dienst. Check waar u mee te maken krijgt bij een zieke werknemer.
Na de ziekmelding van uw werknemer moet u het volgende doen:
U moet een langdurig zieke werknemer helpen om weer aan de slag te gaan. Dat heet re-integratie. De Wet verbetering poortwachter verplicht u om:
Uw werknemer moet verplicht actief meewerken aan re-integratie. Hierbij hoort:
Uw werknemer:
Wordt uw werknemer tijdens de re-integratie opnieuw ziek? Bespreek de nieuwe situatie dan met uw arbodienst.
U moet uw zieke werknemer met een vast of tijdelijk contract ten minste 70% van het laatstverdiende loon en vakantietoeslag doorbetalen. Staat er een hoger percentage in het arbeidscontract of cao? Dan moet u zich hieraan houden. De duur van doorbetaling is afhankelijk van een tijdelijk of vast contract, maximaal 104 weken.
Als uw werknemer langer dan 4 weken volledig hersteld is, start een nieuwe loondoorbetalingsplicht van 104 weken. Wordt uw werknemer opnieuw ziek dan moet u uw zieke werknemer met een vast of tijdelijk contract ten minste 70% van het laatstverdiende loon en vakantietoeslag doorbetalen.
Als uw werknemer ondanks alle re-integratie inspanningen na 2 jaar voor 35% of meer arbeidsongeschikt blijft, dan komt hij in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) terecht. Er zijn 2 WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. Bij een WGA-uitkering moet u altijd meebetalen. Hoeveel is afhankelijk is van het aantal werknemers uit uw bedrijf dat in de WGA komt. Bij een IVA-uitkering betaalt u niet mee.
U mag uw zieke werknemer niet zomaar ontslaan. Een werknemer die lange tijd ziek of arbeidsongeschikt is, mag u pas ontslaan na 2 jaar ziekte. Ontslag vóór 2 jaar ziekte mag alleen in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als:
Heeft u samen met uw werknemer 2 jaar lang genoeg gedaan voor re-integratie, maar is uw werknemer nog steeds ziek of arbeidsongeschikt? Dan mag u uw werknemer ontslaan. U betaalt dan een transitievergoeding.
Lees meer over het contract beëindigen van een langdurig zieke werknemer.
Is uw werknemer nog ziek op het moment dat de arbeidsovereenkomst afloopt? Dan hoeft u hem of haar geen loon meer te betalen. Uw werknemer gaat dan ziek uit dienst. U moet uw werknemer op zijn laatste werkdag ziekmelden bij UWV. Uw werknemer krijgt dan een Ziektewet-uitkering van UWV.
Gemiddeld is het ziekteverzuim zo'n 4,5 procent. Dit betekent dat werknemers zich gemiddeld per 100 werkdagen 4,5 dagen ziek melden. Het ziekteverzuim is over het algemeen het hoogst in het eerste kwartaal en het laagst in het derde kwartaal van het jaar.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein