In veel landen gelden regels voor halalvlees en andere halalproducten. Vaak moet u bijvoorbeeld een halalcertificaat hebben. In Nederland mag ritueel slachten alleen onder toezicht. Check altijd eerst de eisen voordat u een halalproduct gaat exporteren.
Halal betekent rein of goed. Een halalproduct moet voldoen aan de regels van de islam. Ook in Nederland. Anders mag een moslim het niet kopen of gebruiken. Dat geldt niet alleen voor vlees of andere voedingsmiddelen. Maar ook voor producten als cosmetica, kleding en medicijnen. In cosmetica mag bijvoorbeeld geen varkensvet of alcohol zitten.
Niet alle regels en halalcertificeringseisen zijn hetzelfde in de wereld. Hierdoor bestaan er verschillende halalkeurmerken met verschillende logo’s. Ook de producteisen verschillen per land. Onderzoek daarom goed aan welke eisen uw product moet voldoen.
Verkoopt u halalproducten in een niet-islamitisch land? Bijvoorbeeld een Europees land? Dan is een certificaat niet nodig. Maar uw afnemer kan het wel eisen, omdat de klanten anders uw halalproducten niet kopen.
Voor de invoer naar islamitische landen moet u voor veel producten een halalcertificaat hebben. Bijvoorbeeld in Indonesië en Saoedi-Arabië. Op de website Access2Markets van de Europese Commissie leest u of een halalcertificaat verplicht is. U kunt hier zoeken op productnaam of de HS-code van het product en het land van bestemming.
Stel dat u schapenvlees wilt exporteren naar Saoedi-Arabië.
Zet in de in de velden van het gele vlak:
Bekijk voor meer informatie de handleiding en de Engelstalige video hoe u de Access2Markets gebruikt.
Check ook de landeninformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bij het onderwerp producteisen leest u of een halalcertificering verplicht is.
De regels kunnen veranderen in een land. U moet bijvoorbeeld al een certificaat voor halalvlees hebben, maar misschien gaat dat voor meer producten gelden. Of een land is net bezig met het invoeren van halalcertificaten. Controleer dat altijd bij uw buitenlandse klant of de halalautoriteit in dat land.
Voor een aantal landen moet u voor uw product een halalcertificaat hebben. Vraag bij de lokale halalautoriteiten welke bureaus een certificaat mogen geven. Voor sommige landen vindt u de autoriteiten bij de producteisen in de landeninformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
In Nederland zijn er strenge regels voor het ritueel slachten. U mag dieren namelijk niet slachten zonder verdoving. Voor het ritueel slachten of slachten volgens islamitische wetten is er een uitzondering. Maar dit mag alleen onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). En het mag alleen in slachthuizen die hiervoor toestemming hebben.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein