Als plek voor pioniers past de Waarderpolder zich aan bij iedere nieuwe generatie ondernemers. Sinds de tijden van moutmolens, houtzagerijen, scheepswerven en de stoere hijskranenfabriek Figee, is dit de plek met ruimte voor bedrijvigheid die de stad ontgroeit. Dat zegt iets over de veerkracht van het gebied. De laatste 100 jaar transformeerde de polder van industrieterrein naar prijswinnend bedrijventerrein en nu in een business park met ambitie!
Feiten en cijfers
De Waarderpolder is het grootste bedrijventerrein van Zuid-Kennemerland en de banenmotor van Haarlem. Op 2,5 km2 zijn ruim 1600 bedrijven gevestigd. Hier verdienen zo’n 15.500 mensen hun brood, bijna een kwart van de werkgelegenheid in de stad. Een bedrijf in de Waarderpolder telt gemiddeld ruim 10 arbeidsplaatsen.
In 2024 was de toegevoegde waarde in de Waarderpolder 1,34 miljard euro. Samen met het Mediapark in Hilversum te grootste binnen Metropoolregio Amsterdam.
Twee prijzen won de Waarderpolder. Beste herstructureringsproject in de Metropoolregio Amsterdam (in 2015) en de Award Beste Geherstructureerde Bedrijventerrein van Nederland 2009-2011 (in 2009). Niet gek voor een meer dan 100 jaar oud industriegebied dat er in de jaren 90 vervuild, verloederd en nagenoeg afgedankt bij lag. Doorslaggevend voor het winnen van beide prijzen was de verregaande samenwerking in de Waarderpolder in de vorm van Parkmanagement.
bedrijven
toegevoegde waarde
mensen aan het werk
jaar geschiedenis
Faciliteiten
Natuurlijk vind je vergader-, event– en congreslocaties in de Waarderpolder. Net als zo’n 20 horecagelegenheden met de beste cappuccino’s, salades, broodjes en maaltijden. Kinderopvang is aanwezig en wil je sporten voor, na of tijdens je werkdag dan kun je op verschillende plekken terecht.
Maar eigenlijk maken we liever geen onderscheid tussen de faciliteiten op het businesspark en die in het authentieke historische centrum op een afstand van slechts 6 fietsminuten. Met je (buitenlandse) gasten kun je alle kanten op. Ook zakelijk overnachten kan in Haarlem in verschillende tophotels.
doel, iedereen
werkt samen
vergader- en congreslocaties
loket voor
alle vragen
aansluiting collectieve beveiliging
Productieve samenwerking
Ondernemers en gemeente werken samen
Samenwerken is het uitgangspunt op het businesspark. De ondernemers in de Waarderpolder – vertegenwoordigd door de Industriekring Haarlem (IKH) – werken al jarenlang samen met de gemeente Haarlem. Ondanks de verschillen in belangen en aanpak. Dat heeft veel opgeleverd: een bedrijventerrein dat een voorbeeld werd van herstructurering en klaar is voor groei in de digitale economie, innovatieve maakindustrie en circulair ondernemen.
De samenwerking is vastgelegd in een convenant. Elke vijf jaar tekenen ondernemers en gemeente weer voor lopende en nieuwe afspraken op hoofdlijnen. Het convenant is uitgegroeid tot ‘regeerakkoord’ voor de Waarderpolder en wordt uitgevoerd door de Stichting Parkmanagement Waarderpolder.
Parkmanagement voert de afspraken uit
Parkmanagement Waarderpolder is het aanspreekpunt voor alle bedrijven in de Waarderpolder. Het regelt de collectieve beveiliging, voert regie op het onderhoud en biedt diensten en advies aan bedrijven over tal van zaken. Energiebesparing, duurzaam ondernemen, bedrijfshuisvesting, stageplaatsen, glasvezel en collectieve bewegwijzering om er een paar te noemen. Veiligheid in de Waarderpolder staat voorop, samenwerken spreekt vanzelf.
Heb je een vraag over ondernemen in Haarlem, over het gebied Waarderpolder, kom je er niet uit bij de gemeente? De mensen van Parkmanagement kunnen je vraag waarschijnlijk direct beantwoorden. Zo niet, dan kunnen zij je bijna altijd doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie die je verder kan helpen.
IKH vertegenwoordigt de ondernemers
De Industriekring Haarlem (IKH) is de spreekbuis van op dit moment ruim 150 ondernemingen in de Waarderpolder. De IKH bundelt de krachten van ondernemers en is er voor collectieve zaken waar individuele ondernemers nauwelijks invloed op hebben. Schoon, heel, veilig, een innovatief bedrijfsklimaat en een bereikbaar bedrijventerrein zijn de speerpunten.
Behalve belangenbehartiger is de IKH de gesprekspartner voor de gemeente en samen met de gemeente mede-opdrachtgever voor het parkmanagement. IKH is ook partner van Stagebureau Connectie.
Kom ook naar de Waarderpolder
ondernemers die openstaan voor samenwerking
bedrijfs- en kantoorruimtes, per direct beschikbaar
kavels vrijgegeven voor realisatie van je nieuwe bedrijfspand