Skip to main content
Businesspark internationaal

Werk van China terug naar Nederland

By 30 januari 2018No Comments

Werk van China of een ander lagelonenland terug naar Nederland? Het gebeurt steeds vaker. Groningen krijgt fabrieken voor zonnepanelen. Staaldraad, dat eerder van buiten Europa kwam, wordt binnenkort in de Eemshaven gefabriceerd.

Een tiende

Powerfield uit Dokkum is een van de bedrijven die productie terug naar Nederland wil halen. ‘Door slim en met een hoge graad van automatisering en robotisering te werken, zijn de arbeidskosten nog maar 10% van de totale productiekosten’, zegt directeur Elwin ter Horst van de Powerfield-fabriek in oprichting. ‘Uiteraard zijn de lonen hier hoger dan in China, maar wanneer het aandeel van de lonen in het totaal van de kosten maar een tiende is, dan telt het niet meer zo zwaar.’

Made in Holland

Hoewel in vergelijking met productie in China de kostprijs een paar procent hoger blijft, bespaart Ter Horst op de transportkosten en kan hij zijn klanten flexibeler bedienen.

‘Voor ons speelt ook sterk mee dat de panelen het predicaat ‘Made in Holland’ krijgen. Heel belangrijk voor de verkoop. Onze klanten kopen liever van een Nederlandse of Europese leverancier. Daar willen ze ook best iets meer voor betalen.’

Ter Horst maakt er verder geen geheim van dat ook vestigingsubsidies en loonkostensubsidies voor het in dienst nemen van laagopgeleiden het vestigen in de Eemsdelta interessant maken voor Powerfield.

Tool

Ook heeft de KvK een tool waarmee bedrijven kunnen bepalen of maken in Nederland gunstig is. Met de KvK Reshoring Potentieel Scan bepaal je zelf of het voor jou voordelig is.

Voordelen produceren in Nederland in plaats van China

  • Productie dichter bij huis: betere controle
  • Hoge kwaliteit, minder defecte producten
  • Robotisering drukt de kosten van kleinere productieseries
  • Sneller kunnen produceren en leveren
  • Dichter bij de markt waar het product wordt verkocht
  • Lagere transportkosten
  • Werk voor laaggeschoolden
  • Stimuleert innovaties: werk voor hoger opgeleiden

Bron: RTV Noord

 

Direct
regelen