Wilt u als zzp’er met uw eenmanszaak of andere rechtsvorm ondernemen vanuit huis? Houd u aan de regels van uw gemeente. Lees ook uw hypotheek- of huurovereenkomst goed door. Daarin staat of u een bedrijf vanuit uw huis mag starten. Soms kunt u kosten voor een bedrijf aan huis van de belasting aftrekken.
Heeft u een vrij beroep? Bijvoorbeeld als architect, advocaat, huisarts, kunstenaar of accountant? Dan mag u in de meeste gevallen een eigen bedrijf beginnen vanuit huis. De voorwaarden voor een bedrijf aan huis verschillen per gemeente. Over het algemeen gelden de volgende regels:
Dat betekent in de meeste gemeenten dat:
Ga naar Regels op de kaart in het Omgevingsloket om te controleren welke regels gelden op uw locatie.
Bent u eigenaar van de woning en heeft u een hypotheek op de woning? Houd dan rekening met de voorwaarden in de hypotheekovereenkomst. Huurt u de woning? Houd rekening met de voorwaarden in de huurovereenkomst.
Voor de btw-aangifte van uw bedrijf aan huis houdt u rekening met de normale regels en voorwaarden voor btw aftrekken.
Voor de aangifte inkomstenbelasting moet u rekening houden met nog een aantal regels:
U kunt dezelfde aftrekposten en fiscale regelingen gebruiken als voor ieder ander bedrijf. De indeling van uw werkruimte heeft invloed op uw aangifte. Kunt u de woning splitsen in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte? Dan kunt u bijvoorbeeld de kosten van de werkruimte in uw woning aftrekken. Heeft u een werkruimte in uw privéwoning? Dan kunt u de kosten meestal niet aftrekken. Check met de Rekenhulp Werkruimte in de woning of u kosten van uw werkruimte kunt aftrekken.
Het is belangrijk dat u bepaalt of uw werkruimte privébezit of een bedrijfspand is. Start u uw bedrijf in een pand dat uw eigendom is? Geef dan bij de eerste aangifte inkomstenbelasting aan of het gaat om een privépand of een ondernemingspand. Woont u in een woning die onderdeel is van uw ondernemingsvermogen? Dan moet u een bedrag voor het privégebruik bij de winst tellen: het woningforfait. Huurt u voor uw onderneming een pand en woont u daar? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen als privé-onttrekking (het ‘woongenot’). Dat bedrag is een percentage van de WOZ-waarde.
Twijfelt u of de werkruimte voldoende ‘zelfstandig’ is? Vraag het uw boekhouder of belastingadviseur. U kunt uw situatie ook voorleggen aan de Belastingdienst.
Uw inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor uw eigen spullen en het huis zelf. Ze vergoeden niet de schade aan bedrijfsmiddelen en werkruimte. U kunt hiervoor aparte bedrijfsverzekeringen afsluiten.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein