U moet zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor uw personeel en bezoekers. Een bedrijfshulpverlener (bhv’er) helpt u hierbij. Bekijk wat de regels zijn.
U moet zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor uw personeel en bezoekers. Een bedrijfshulpverlener (bhv’er) helpt u hierbij.
U moet goede bedrijfshulpverlening organiseren. Daarvoor moet u 1 of meer bhv’ers hebben. Een bhv’er is een medewerker die is opgeleid om tijdens gevaarlijke situaties hulp te geven. Ook kan de bhv’er onveilige situaties voorkomen. Hoe u de bedrijfshulpverlening in uw bedrijf regelt, heeft te maken met de grootte van uw bedrijf en de risico's in uw bedrijf. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staan algemene aanwijzingen. U kunt deze praktijkvoorbeelden voor bhv gebruiken.
U moet zorgen dat er altijd genoeg bhv’ers in uw bedrijf zijn. Er is geen vastgesteld aantal bhv’ers. Hoeveel bhv'ers u nodig heeft, bepaalt u met uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierbij is belangrijk hoeveel medewerkers en bezoekers of klanten u heeft. In de handreiking bedrijfshulpverlening van de Stichting van de Arbeid staan rekenmethodes voor het aantal bhv’ers (bijlage 6).
U moet ervoor zorgen dat een bhv’er een goede opleiding en een goede uitrusting heeft. Er zijn geen regels voor welke opleiding de bhv’er moet hebben. Dat mag u zelf bepalen.
Een bhv-plan (noodplan, bedrijfsnoodplan of calamiteitenplan) is niet wettelijk verplicht. Maar om de bhv in uw bedrijf goed te regelen is een bhv-plan belangrijk. In dit plan staat wat u gaat doen bij een ramp. Als u een brandmeldcentrale in uw pand heeft, dan moet u een ontruimingsplan hebben. Daarin staat hoe een ontruiming veilig moet gebeuren.
Aannemers en onderaannemers zorgen samen voor de bedrijfshulpverlening op (tijdelijke) bouwplaatsen. De gezamenlijke afspraken voor veiligheid en gezondheid moet u in het V&G-plan (veiligheids- en gezondheidsplan) noemen. Het hoofd bhv is verantwoordelijk voor een goed bedrijfshulpverleningsplan is. Dit bhv-plan moet passen bij het V&G-plan.
Let op: Zijn bijvoorbeeld 2 of 3 van uw medewerkers bij een particulier aan het werk? Dan is dat ook een bouwplaats. Een V&G-plan is in die situatie niet verplicht.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein