Zet u bedragen opzij voor later? Dat kan belastingvoordeel opleveren. Fiscale reserves mag u namelijk aftrekken van de winst. Lees welke fiscale reserves er zijn en hoe u ze kunt gebruiken.
Fiscale reserves zijn bedragen die u opzij legt voor later (reserveert). U mag de reserves aftrekken van uw winst. U betaalt dan minder belasting. De belangrijkste fiscale reserves zijn herinvesteringsreserve, egalisatiereserve en oudedagsreserve.
Verkoopt u een bedrijfsmiddel en maakt u daar winst mee? Bijvoorbeeld machines, laptops, bedrijfsauto’s of een bedrijfspand. Of krijgt u een vergoeding voor een verloren of beschadigd bedrijfsmiddel? Dan mag u de winst of vergoeding opnemen in de herinvesteringsreserve (HIR). U hoeft dan op dat moment geen belasting te betalen over de winst. U moet wel van plan zijn om van dat geld een ander bedrijfsmiddel te kopen.
Stopt u met een deel van uw bedrijf door ingrijpen van de overheid? Bijvoorbeeld door een beëindigingsregeling. Dan mag u sinds 1 januari 2024 de HIR ook gebruiken om te investeren in een ander (tweede) bedrijf.
Maakt u eens in de zoveel jaar hoge kosten voor uw onderneming? Bijvoorbeeld voor het onderhoud van uw pand. Dan kunt u gebruikmaken van een egalisatiereserve. U schrijft dan een bepaald bedrag af van uw fiscale winst, zonder dat u het geld al echt heeft uitgegeven. Zo bent u voorbereid op de kosten die u in de toekomst gaat maken. In het jaar dat u de uitgave echt doet, heft u de egalisatiereserve op. Zo zijn de kosten voor de belasting verdeeld over meerdere jaren. En heeft u geen erg grote kostenpost in een enkel jaar.
Ondernemers voor de inkomstenbelasting mochten jaarlijks een deel van de winst reserveren voor hun pensioen. Dat gereserveerde deel was de oudedagsreserve. Dit is per 1 januari 2023 afgeschaft. De eerder opgebouwde oudedagsreserve blijft staan.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein