De markt verandert steeds. Om als bedrijf te groeien of te overleven, wilt u hierop inspelen. Maar wat als u of uw medewerkers daarvoor de kennis en ervaring missen? Dan kunt u denken aan omscholen of bijscholen. De overheid biedt verschillende regelingen en subsidies voor een omscholingstraject.
Omscholen of bijscholen kan een oplossing zijn in bijvoorbeeld deze situaties:
De overheid vindt het belangrijk dat u en uw werknemers zich blijven ontwikkelen. Zo blijft iedereen zo lang mogelijk inzetbaar op de arbeidsmarkt. Daarom helpt zij hierbij met bijvoorbeeld subsidies en leningen. U kunt deze regelingen gebruiken:
Zoekt u praktisch geschoolde medewerkers, die u zelf de kneepjes van het vak leert? Dan kunt u studenten van bijvoorbeeld het mbo of hbo een praktijkleerplaats of werkleerplaats aanbieden. Voor de begeleidingskosten zijn er de volgende subsidies:
De subsidie Praktijkleren kunt u aanvragen voor praktijkleerplaatsen of werkleerplaatsen voor leerlingen, studenten of deelnemers uit het vmbo, VSO, PRO, mbo-bbl en hbo. Ook kunt u deze subsidie gebruiken voor de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). U kunt de subsidie Praktijkleren aanvragen bij RVO.
Bent u een erkend leerbedrijf en biedt u een praktijkplaats aan? Voor mbo-studenten in de derde leerweg kunt u de subsidie Praktijkleren in de derde leerweg aanvragen. Mbo-opleidingen in de derde leerweg zijn flexibeler en vaak korter dan gewone mbo-opleidingen. Lees de voorwaarden voordat u de subsidie aanvraagt bij RVO.
Wilt u of uw medewerker een opleiding volgen aan het hbo of de universiteit? Of een voltijdse bol-opleiding aan het mbo? Dan kunt u gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Dit is een studielening voor mensen jonger dan 57 jaar, die geen recht hebben op reguliere studiefinanciering. Na de studie betaalt u de lening binnen 15 jaar terug. U vraagt het levenlanglerenkrediet aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Met de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM-subsidie) kunt u investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van uw medewerkers. U kunt subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld een praktijkleerplaats binnen uw bedrijf. Of een adviseur die loopbaanadvies of ontwikkeladvies geeft aan uw medewerkers. Deze subsidie is 2 keer per jaar geopend. Bekijk de voorwaarden voordat u de SLIM-subsidie aanvraagt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het is voor uw bedrijf belangrijk dat uw medewerkers zich blijven scholen en ontwikkelen. Daardoor speelt u beter in op veranderingen in de markt. Ga daarom regelmatig in gesprek met uw medewerkers: wat hebben zij nodig om nu en in de toekomst goed hun werk te doen?
Bent u zzp’er en heeft u een bepaalde opleiding nodig om ander werk te gaan doen? Dan kan de gemeente u misschien helpen om die te vinden. Ook als werkgever kunt u bij uw gemeente terecht als u hulp wilt bij de begeleiding van een medewerker naar ander werk.
De ondersteuning verschilt per gemeente. U kunt voor hulp contact opnemen met 1 van de 35 regionale mobiliteitsteams (RMT’s) in Nederland. De teams bestaan uit adviseurs van onder meer uw gemeente, UWV, vakbonden, scholen en werkgeversorganisaties.
De gratis hulp kan zijn:
Vind een RMT bij u in de buurt.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein