Heeft iemand uw uitvinding, creatie of merk gebruikt zonder uw toestemming? Uw tekst is bijvoorbeeld gepubliceerd onder een andere naam. Of iemand heeft uw ontwerp nagemaakt of uw merknaam staat opeens op het product van uw concurrent. Dan is er misschien sprake van schending van uw intellectuele eigendomsrechten. Wat kunt u hier tegen doen?
Plagiaat is het letterlijk overnemen van andermans werk of idee zonder de bron te vermelden. Vaak is plagiaat ook een schending van het auteursrecht. Het auteursrecht is een intellectueel eigendomsrecht dat u automatisch heeft vanaf het moment dat u creatief werk maakt. Uw werk moet wel origineel en persoonlijk zijn. Bijvoorbeeld een tekst, schilderij, liedje, foto, ontwerp of broncode van software. Meer informatie over auteursrecht voor verschillende makers (zoals schrijvers, ontwerpers of programmeurs) staat op de website auteursrecht.nl.
U kunt plagiaat of schending van het auteursrecht op uw creatie nooit helemaal voorkomen. U kunt wel duidelijk maken dat u de maker bent:
Stappen ondernemen bij plagiaat is vaak tijdrovend en een rechtszaak is duur. Als u toch actie wilt ondernemen, kunt u het volgende doen:
U kunt uw model of merk beschermen door deze te registreren onder:
Is uw ontwerp nagemaakt of uw merknaam misbruikt? En heeft u een geregistreerd modelrecht of merkenrecht? Stuur de persoon een aangetekende brief of e-mail met de vraag te stoppen met namaken of misbruiken van uw ontwerp of merknaam. Stuur ook het bewijs van uw registratie erbij. Het is verstandig om in een vroeg stadium juridisch advies te vragen. Bijvoorbeeld aan een advocaat die gespecialiseerd is in intellectueel eigendom. U kunt ook om informatie vragen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.
U heeft een octrooi (of patent) op een technische uitvinding? En gebruikt een bedrijf uw uitvinding zonder uw toestemming, daar waar uw octrooi geldt? Dan is dit een inbreuk op uw octrooirecht. Het octrooirecht is een intellectueel eigendomsrecht.
Vermoedt u dat iemand inbreuk maakt op uw octrooi, dan moet u dit bewijzen. Bijvoorbeeld door de producten te kopen of folders en advertenties te verzamelen waar het bedrijf reclame mee maakt. Vraag vervolgens advies aan een octrooigemachtigde of een gespecialiseerde jurist.
Wijs het bedrijf erop dat er inbreuk wordt gepleegd. Bijvoorbeeld met een aangetekende brief. Dit mag u zelf doen, maar u kunt ook via uw advocaat of gemachtigde communiceren met de tegenpartij.
U kunt eerst proberen om tot overeenstemming te komen met de inbreukmaker. De meeste inbreukzaken worden opgelost met een onderlinge overeenkomst of schikking. U kunt bijvoorbeeld tot een licentieovereenkomst komen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u naar de rechter stappen voor een inbreukprocedure.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein