Wordt uw werknemer ziek? Dan moet u er samen alles aan doen om uw werknemer weer aan het werk te krijgen. Binnen uw bedrijf of bij een andere werkgever. Lees welke stappen voor u belangrijk zijn.
Re-integratie betekent dat uw zieke werknemer opnieuw aan het werk gaat. U bent samen verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat uw werknemer weer kan werken in uw bedrijf. Bijvoorbeeld door taken tijdelijk aan een collega te geven of uw werknemer minder te laten werken. Of door de werkplek aan te passen. Lukt het niet in de oude functie? Dan moet u ander werk vinden binnen uw bedrijf. Uw bedrijfsarts helpt u hierbij.
Lukt het niet om binnen uw bedrijf ander werk te vinden? Ga dan samen op zoek naar werk bij een ander bedrijf. Dat kan een zusterorganisatie zijn of een bedrijf dat u kent uit uw netwerk. Begin hier op zijn laatst 1 jaar na ziekte mee. Re-integratiebureaus kunnen u helpen met de re-integratie bij een andere werkgever.
Tijdens het re-integratietraject zijn een aantal (verplichte) stappen belangrijk. Dat is de re-integratieverplichting voor de werkgever. Zorg dat u alle stappen op het juiste moment doet.
Uw werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie. Dat is de re-integratieverplichting voor de werknemer. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij tijdelijk ander werk moet doen binnen uw bedrijf. En zich aan de afspraken moet houden. Hierbij hoort onder andere:
Houdt uw werknemer zich niet aan deze afspraken? Dan mag u tijdelijk minder loon betalen of zelfs helemaal geen loon betalen. Lees meer over loondoorbetaling bij ziekte.
Is uw werknemer na 1 jaar nog ziek? Kijk dan samen terug op het jaar. Werkt het plan van aanpak nog? Moet er iets aangepast worden? Stel ook vast welk re-integratieresultaat u in het tweede ziektejaar wilt behalen. En hoe u dat gaat bereiken. Maak eventueel nieuwe afspraken. Geef allebei uw visie op de re-integratie. Leg alles vast in het formulier (Eerstejaars)evaluatie. U kunt voor het gesprek advies vragen aan de bedrijfsarts over de verdere re-integratie.
Is uw werknemer na ruim 1,5 jaar nog niet of niet volledig aan het werk? Kijk dan samen wat er moet gebeuren voor de laatste fase van de re-integratie. Vul de eindevaluatie in van uw plan van aanpak. De eindevaluatie doet u in het re-integratieverslag. Dit verslag is nodig voor het aanvragen van een WIA-uitkering voor uw werknemer. UWV gebruikt de informatie om te beoordelen of uw werknemer de uitkering kan krijgen.
De volgende documenten vormen samen het re-integratieverslag:
Komt u er niet uit met uw werknemer? En kunt u niet verder met de re-integratie? Dan kunt u UWV vragen om een deskundigenoordeel. U hoeft niets te doen met het oordeel. Het UWV betrekt het oordeel wel bij de beoordeling van het re-integratieverslag.
U kunt over 5 situaties een oordeel van een deskundige aanvragen:
Uw werknemer mag zelf ook vragen om een deskundigenoordeel. Bijvoorbeeld als uw werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein