Start u een bedrijf naast uw studie? Dan moet u zich inschrijven bij KVK en belasting betalen aan de Belastingdienst. Met behulp van dit stappenplan komt u snel te weten wat u moet regelen. Ook zijn er regels waar u zich aan moet houden.
Heeft u een hobby of een bedrijf? Soms is dat lastig om te bepalen. Voldoet u aan de 3 voorwaarden van KVK ? Dan moet u zich inschrijven in het Handelsregister (stap 6). Daarna beoordeelt de Belastingdienst of u ondernemer bent voor de btw en inkomstenbelasting.
Als u een eigen bedrijf start, heeft u een juridische vorm nodig: een rechtsvorm.
De rechtsvorm bepaalt onder andere:
Kies met hulp van de beslistool een rechtsvorm die bij uw situatie past.
Voor uw inschrijving bij KVK heeft u een bedrijfsnaamnodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen en maakt duidelijk wat u te bieden heeft.
Bent u minderjarig en wilt u zelf beslissen over uw bedrijf? Dan kunt u handlichting aanvragen bij de rechter als u 16 of 17 jaar oud bent. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw ouders of voogd.
Voordat u een bedrijf vanuit huis start, moet u controleren of dat mag. Bijvoorbeeld of u voldoet aan de regels van de gemeente. Huurt u een (studenten)woning? Kijk in uw huurovereenkomst of u bedrijfsactiviteiten mag uitvoeren in uw huis.
Schrijf u in bij het Handelsregister van KVK. De kosten hiervoor zijn € 82,25 (inschrijfvergoeding). Bent u minderjarig? Neem bij het inschrijven een bewijs mee van de handlichting. Of neem uw ouder of verzorger mee.
KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. De Belastingdienst bepaalt dan of u ook ondernemer bent voor de btw en/of inkomensbelasting. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u automatisch uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer.
Heeft u gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak? Dan kunt u uw bezoekadres afschermen in het Handelsregister van KVK. Bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf heeft ingeschreven op uw woonadres en niet wilt dat iedereen dat adres kan opzoeken. U moet dan wel een ander postadres registreren, zoals een postbus.
U moet een administratie opzetten en bijhouden. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen. Uw administratie is de basis voor uw belastingaangiften.
Als u een bedrijf start en geld verdient, moet u belastingaangifte doen en belasting betalen aan de Belastingdienst:
Als u winst maakt moet u daarover belasting betalen. U moet zelf aangifte inkomstenbelasting doen.
U ontvangt van de Belastingdienst een aanslag voor de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Dit is een bijdrage die u betaalt voor de zorgverzekering. Dit staat los van de premie aan uw ziektekostenverzekeraar.
Over de meeste producten en diensten moet u omzetbelasting (btw) betalen. De Belastingdienst bekijkt of u btw-aangifte moet doen. Als dit zo is moet u btw in rekening brengen bij uw klanten. Deze btw draagt u daarna af aan de Belastingdienst. Btw die u zelf heeft betaald, mag u aftrekken.
Heeft u minder dan € 20.000 omzet per jaar? Misschien kunt u dan meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Waarschijnlijk hoeft u dan geen btw-aangifte te doen.
Na uw inschrijving bij KVK ontvangt u automatisch een omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id) van de Belastingdienst. Gebruik deze bij uw btw-aangifte.
Hoeft u zich niet in te schrijven bij KVK? Dan kan het zijn dat u toch btw-aangifte moet doen.
Gebruik algemene voorwaarden. Hiermee maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten van elkaar hebben. U beschermt uzelf en voorkomt onduidelijkheid achteraf. Bijvoorbeeld over betalingsvoorwaarden en aansprakelijkheid.
U kunt te maken krijgen met bedrijfsrisico’s. Zoals schade door brand of diefstal. U kunt zich tegen dit soort risico’s verzekeren. Bijvoorbeeld met een bedrijfsschadeverzekering, inventarisverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvangt u een inkomen als u voor een lange tijd ziek bent.
Heeft u geld nodig om uw bedrijf te starten? Er zijn verschillende manieren om aan financiering te komen voor uw bedrijf:
Lees meer over financieringsmogelijkheden voor uw start-up op KVK.nl.
Uw inkomen kan gevolgen hebben voor de vergoedingen en toeslagen die u ontvangt. Bijvoorbeeld als u recht heeft op studiefinanciering of huurtoeslag. Check wat de gevolgen voor de bedragen kunnen zijn:
De inkomsten uit uw bedrijf hebben geen gevolgen voor uw studiefinanciering. U mag onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit of u mbo, hbo of wo doet.
Huurt u een zelfstandige woning? Misschien ontvangt u huurtoeslag. Het inkomen dat u verdient met uw bedrijf, heeft invloed op de hoogte van uw huurtoeslag.
Vanaf uw 18e kunt u zorgtoeslag ontvangen. De hoogte van uw inkomen en vermogen heeft invloed op de hoogte van uw zorgtoeslag. Check de voorwaarden van de Belastingdienst voor uw (woon)situatie.
Hoe komt u aan klanten? Beantwoord de vragen op KVK.nl en ontvang tips die passen bij uw situatie.
Vergeet uw pensioen niet. Als ondernemer bouwt u niet automatisch pensioen op. U moet zelf iets regelen voor na uw 67e. Lees hoe u pensioen kunt opbouwen.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein