Importeert u consumentenproducten (non-food) van buiten de EU? U mag alleen producten verkopen die veilig zijn en voldoen aan de regels. Als uw product niet veilig is, kan het u veel geld kosten. U kunt een schadeclaim krijgen en u moet het product uit de handel nemen. Lees hoe u aan de regels voldoet.
Check op Safety Gate of er risico’s bekend zijn over het product dat u gaat importeren. Op Safety Gate staan producten die verboden zijn in de EU vanwege ernstige risico’s. Erbij staat de reden en welke productwet of norm is overtreden. Maak niet dezelfde fouten als andere marktdeelnemers. Controleer ook of er op Safety Gate verboden producten staan met dezelfde eigenschappen als uw product.
U moet bepalen welke wetten voor uw product gelden. Uw product kan in meer dan één productcategorie vallen. U moet zich dan houden aan meerdere EU-richtlijnen. Bijvoorbeeld als u speelgoed met een batterij importeert. Dan moet uw product voldoen aan de veiligheidseisen voor speelgoed, batterijen én elektrische materialen.
Als u een onveilig product verkoopt, kan dit grote gevolgen hebben. Een toezichthouder kan u bijvoorbeeld verplichten om het product terug te roepen. En u kunt aansprakelijk worden gesteld bij schade door het product. Heeft u geen specialistische kennis op dit gebied? Bent u een kleine of middelkleine ondernemer? Dan is het verstandig om een (commercieel) adviesbureau in te huren. Een adviesbureau kan u helpen om aan alle verplichtingen te voldoen.
Controleer of het product voldoet aan de veiligheidsregels. Als u dit niet zeker weet, mag u het product niet verhandelen. Ook voor deze stap kunt u de hulp van een adviseur inschakelen. Er zijn veel adviesbureaus die hierin zijn gespecialiseerd.
U of uw adviseur moet controleren:
Heeft u niet genoeg informatie om te beoordelen of het product aan de eisen voldoet? Dan moet u deze informatie opvragen bij de fabrikant.
Zet uw contactgegevens op het product. Of als dat niet kan op de verpakking of in een document bij het product. Omdat u producten van buiten de EU importeert, bent u of is uw gemachtigde de contactpersoon voor consumenten en de toezichthouders.
Het moet duidelijk zijn waar het product vandaan komt en aan wie u het heeft verkocht (traceerbaarheid). Zo kunt u een product sneller opsporen en terugroepen als het onveilig is.
Verkoopt u zelf de producten op afstand (online) door? Omdat u moet zorgen dat het product traceerbaar is, zet u ook deze gegevens van de fabrikant op het product:
U moet klachten over uw product onderzoeken en op de juiste manier behandelen:
U moet de stappen op deze pagina samenvatten in een proces. Daarin houdt u bij hoe u zorgt dat u aan de regels voor productveiligheid voldoet. Dit heet een compliance systeem. Hierin houdt u bijvoorbeeld bij:
De toezichthouder kan u vragen om uw compliance systeem te laten zien.
U kunt hiervoor ook de ISO 37301 norm voor compliance management gebruiken. Of u kunt een adviesbureau inhuren.
U moet zorgen dat u de geïmporteerde producten veilig vervoert en opslaat. U moet zorgen dat de producten bijvoorbeeld niet te nat, droog, koud, of warm worden tijdens de opslag of het vervoer. Hierdoor kan een veilig product onveilig worden.
U moet de technische documentatie van uw product minimaal 10 jaar bewaren in uw administratie. Voor sommige producten geldt een langere bewaartermijn. Zoals voor medische hulpmiddelen.
Als een toezichthouder hierom vraagt, moet u deze documenten kunnen delen:
U mag als importeur ook namens de fabrikant administratieve taken uitvoeren. De fabrikant moet u dan aanwijzen als gemachtigde. Heeft de fabrikant geen vestiging in de EU? Dan bent u de EU-verantwoordelijke. Lees meer over de rol van gemachtigde.
Heeft u een product verkocht dat niet aan de eisen voldoet? Of denkt u dat het product onveilig is? Dan mag u het niet verkopen. Kom wel meteen in actie:
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein